24 april 2019

Voorstel van Resolutie betreffende de detectie, ondersteuning en begeleiding van zeer makkelijk lerende en (uitzonderlijk) hoogbegaafde leerlingen wordt aangenomen in de plenaire zitting van het Vlaams Parlement.

We vestigen nog even de aandacht op de uitzonderlijk hoogbegaafde en profoundly gifted leerlingen. Uitzonderlijk hoogbegaafden en profoundly gifted (PG) leerlingen beschikken over zo’n grote verwerkingssnelheid dat de school de leerling onmogelijk kan bieden wat het kind nodig heeft om tot ontwikkeling en leren te komen. UHB- en PG-leerlingen hebben een cognitieve input nodig die het huidige onderwijssysteem hen onvoldoende kan geven, dit zowel op het gebied van volume als voortgang.
Tevens worden deze UHB- en PG-leerlingen ook door het systeem geremd in hun groeicapaciteiten. Ze kunnen pas op een bepaalde leeftijd naar een volgende niveau onderwijs: op 2,5 jaar naar de kleuterschool, op 5 jaar naar de lagere school, op 9 naar de secundaire school en op 15 naar het hoger onderwijs. Ze kunnen ook alleen maar overstappen naar een hogere graad als zij voor de volledige examenreeks van de lagere graad geslaagd zijn.
Ook in de centrale examencommissie worden deze UHB- en PG-leerlingen geremd: zij kunnen slechts naar een volgende graad overgaan als het examen voor het vorige niveau volledig is afgelegd. Door de asynchrone ontwikkeling van de (U)HB leerlingen en door de hindernissen of barrières (embodio’s) kan het zijn dat een kind hoogbegaafd is en dus uiterst goed scoort op wiskundig en wetenschappelijk vlak, maar in Frans bijvoorbeeld minder presteert. Door een doorgedreven training in de kinderjaren kan het oplossen van die barrières wel worden getraind, maar dat vergt tijd, tijd die een HB-kind beter in zijn sterke portefeuille meeneemt …

Lees het document van het Vlaams parlement

Door admin