Vraag over de onderwijsnoden van uitzonderlijk hoogbegaafde kinderen door Elisabeth Meuleman (Groen) aan minister Weyts.


In de vergadering van de Commissie voor Onderwijs van 5 maart 2020 sprak de minister (naar aanleiding van een vraag van mevrouw Krekels) over uitzonderlijk hoogbegaafde kinderen en of zij wel op hun plaats zitten in het ‘gewone’ onderwijs. De vereniging Ouders Uitzonderlijk Hoogbegaafde Kinderen Vlaanderen wijst daar ook op: de ‘gewone’ klas prikkelt deze kinderen onvoldoende. Uitzonderlijk hoogbegaafde kinderen vormen een categorie apart, ook binnen de groep van hoogbegaafde leerlingen. Ze hebben bijzondere noden en wanneer daar niet aan tegemoet gekomen wordt, dreigen chronische depressie en andere psychische problemen. De groep uitzonderlijk hoogbegaafde kinderen maakt circa 0,1% van de bevolking uit. Of op jaarbasis zo’n 1500 leerplichtige kinderen. (…)
Op welke manier zal de minister rekening houden met de specifieke groep uitzonderlijk hoogbegaafde kinderen met bijzondere noden (los nog van noden van de groep hoogbegaafde kinderen)?

Elisabeth Meuleman – Onderwijscommissie Vlaams Parlement 10 juli 2020


Beluister het antwoord van Ben Weyts

Door admin