Vorige week heeft Rory Bidwell, een jongen van 12 uit het Verenigd Koninkrijk, wereldwijd het nieuws gehaald met een IQ-score van 162. Daarmee scoort hij hoger dan Albert Einstein, die naar verluidt een IQ had van 160. 

Bidwell is hoogbegaafd, ultra-hoogbegaafd zelfs. Wat houdt die term precies in? Hoe stel je het vast? En wat zijn de mogelijke valkuilen?

Professor Kathleen Venderickx van Exentra (het expertisecentrum rond hoogbegaafdheid) beantwoordde 5 veelgestelde vragen in het Radio 1-programma “De wereld van Sofie”.

Bron: VRT News

Herbeluister “De wereld van Sofie” via:

Artikel BBC – Football comes first for Devon boy, 12, who scored IQ of 162

Rory Bidwell, uit Great Torrington, Devon, werd lid van Mensa nadat hij de Cattell III B-test met 162, de hoogste score voor kinderen, doorstaan had. Dit is meer dan de score van 160 voor Albert Einstein.

Rory is ook een fervent sporter en zei dat hij de voorkeur zou geven aan een carrière in het voetbal omdat dat “is waar ik van hou”. Rory vertelde dat hij zich ‘echt goed’ en ‘fantastisch’ voelde na de test, welke zijn moeder hem had aangeraden. “Ik wist helemaal niets over Mensa voor de test en heb me dus niet voorbereid” zei hij. “Maar ik vond het heel, heel gemakkelijk.” Roty zei dat hij zijn hersenen in zijn voordeel wilde gebruiken en “iets groots wilde doen” in de toekomst.

De voetbalgekke jongen speelt al voetbal sinds hij een jaar of vijf was en komt uit voor een lokaal team. “Ik zou graag een mix in het midden willen zijn, maar als ik een carrière mocht kiezen, zou ik waarschijnlijk voetbal kiezen, want daar hou ik van,” zei hij. “Slim zijn is echt tof omdat het het leven een beetje makkelijker maakt, maar ik geef de voorkeur aan voetbal, dat is mijn hele leven.”

“Het is wel heel cool, want je wordt niet elke dag vergeleken met een aantal van de slimste mensen ooit,” zei hij. Ook zei hij dat hij “dol is op wiskunde en Engels”. “Ik vind het leuk om creatief te zijn, zoals bij wiskunde vind ik het leuk om verschillende manieren te bedenken om problemen op te lossen in plaats van alleen het antwoord uit te werken.” Hij houdt ook van gamen en naar het park gaan.

Rory’s moeder Abi, die de test ook deed en een zeer respectabele 129 haalde, zei: “Ik heb altijd al geweten dat hij een heel, heel speciale jongen was. “Daarom had ik hem voor de test opgegeven, maar om deze resultaten te krijgen en het bevestigd te krijgen is ongelooflijk. “Hij pikte lezen en rekenen al heel vroeg op. Hij heeft dit ongelooflijke brein, maar hij brengt zijn tijd graag door met doen waar hij van geniet, of dat nu sporten is of op de PlayStation,” zei ze. “Hij heeft ook een ongelooflijk goed hart. Er zijn veel delen van hem die hem echt speciaal maken.”

Mensa liet weten dat iedereen die een IQ-score heeft die hem in de top 1% van de bevolking plaatst, het “opmerkelijk goed” heeft gedaan en dat Rory een ‘groot potentieel’ heeft laten zien. De Cattell III B heeft 150 vragen die het begrip van tekstpassages beoordelen. De gemiddelde volwassene heeft een IQ van 100, terwijl een score boven de 140 wordt beschouwd als die van een genie.

Vrije vertaling naar: Football comes first for Devon boy, 12, who scored IQ of 162

Door admin