Bedankt om hier een kijkje te komen nemen. We hebben voor u wat Nederlandstalige artikels over uitzonderlijk hoogbegaafde (jonge) kinderen bij elkaar gesprokkeld. Veel leesplezier!
“Hoogbegaafde kleuters in de klas”
door Ieku.nl
“In de praktijk merk ik vaak dat scholen terughoudend zijn bij het bespreken van een mogelijke hoogbegaafdheid bij een jong kind. Als ouders op school vertellen dat hun (bijna) kleuter misschien hoogbegaafd is, wordt het vaak weggewuifd met ‘we zien wel, we kijken het nog even aan’. Leerkrachten hebben daarbij de houding van eerst zien, dan geloven. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt echter dat hoogbegaafde kleuters zich binnen enkele weken aanpassen aan de norm en hun hoogbegaafdheid niet meer zichtbaar is.”
Lees meer …
“Onderwijsaanpassing? Onzin!”
door Ieku.nl
De meeste hoogbegaafde kinderen komen op school niet tot (hoge) prestaties. Dit verschijnsel wordt onderpresteren genoemd en zorgt voor onwenselijke situaties. Allereerst worden onderpresterende hoogbegaafde kinderen vaak niet herkend. Dit kan het begin zijn van een ware tredmolen aan problemen: het kind kan zich ongelukkig gaan voelen en fysieke en/of psychische klachten gaan ontwikkelen …
Lees meer …
“Hyperhoogbegaafden op school”
door Begaafdheids profielscholen
“Het denktempo van de hyperhoogbegaafde ligt nog veel hoger. En niet alleen dat, ze kunnen ook sneller en andere verbindingen leggen. Hun meterkast is anders bedraad. Dat maakt lineair en gesegmenteerd onderwijs voor hen lastig, ze haken snel af. Ook het volgzaam leren is voor hen erg moeilijk. Ze bevragen de kaders, tot het vervelende aan toe. Dat is de essentie van hun leren, door aan de kaders te rommelen.”
Lees meer …
“Uitzonderlijk begaafde kinderen”
door Ieku.nl
“De onderwijsaanpassingen die kinderen met 145+ IQ nodig hebben verschillen duidelijk van de aanpassingen die voor de gemiddeld hoogbegaafden gelden. De meeste materialen zijn ontworpen voor hoogbegaafde kinderen die rond de 130 IQ scoren. Het kan daarom moeilijk zijn gepaste uitdaging te vinden voor een zeer begaafd kind, zelfs in een plusklas.”
Lees meer …
“Uitzonderlijk begaafd is anders dan hoogbegaafd”
door Ieku.nl
“Een van de meest frustrerende dingen die ik heb geleerd is dat ondanks het feit dat duizenden van zulke kinderen bestaan, iedere ouder weer geconfronteerd wordt met het probleem van opnieuw het wiel uitvinden. Niet alleen thuis maar ook op school.”
Lees meer …
“Hij is niet hoogbegaafd”
door Ieku.nl
“Alle kinderen zijn anders. Zo ook uitzonderlijk begaafde kinderen. Zij kunnen enorm van elkaar verschillen en hun asynchrone ontwikkeling kan het verschil nog groter maken dan bij gemiddeld begaafde of hoogbegaafde kinderen.”
Lees meer …
“Wanneer kan een kind uitzonderlijk hoogbegaafd genoemd worden?”
door Dotato, advies bij hoogbegaafdheid
“Een kind dat een IQ heeft van 160 verschilt namelijk evenveel van het kind dat 130 scoort als een kind met een gemiddelde intelligentie van 100. Onze ervaring is dat extreem hoogbegaafde kinderen nog veel complexer denken en leren dan kinderen met een score in het gewone hoogbegaafde gebied en dat dit extra uitdagingen met zich meebrengt in de opvoeding en zeker ook in het vinden van passend onderwijs.”
Lees meer …
“Verslag lezing ‘uitzonderlijk begaafde kinderen’ door Renata Hamsikova”
door Pharos
“Als uitzonderlijk begaafde kinderen (eindelijk) naar de basisschool gaan, hebben ze hoge verwachtingen die vervolgens niet uitkomen. Dit kan leiden tot gevoelens van angst, verdriet en boosheid. Een jong kind kan die teleurstelling niet verwoorden. Het uit zich vaak in gedrag zoals boosheid, agressie, opstandigheid, zich terugtrekken en dagdromen. De meeste kinderen zullen proberen zich aan te passen aan wat zij denken dat er van hen verwacht wordt.”
Lees meer …
“145+, zeer hoogbegaafd, wat is dat dan?”
door Noks Nauta
“Statistisch zouden we bij een groep hoogbegaafden in het algemeen slechts één op de twintig in die groep 145 plus vinden. Dus hebben ze blijkbaar een grotere kans op uitval in het onderwijs. Was dat al bekend? Een grote uitdaging voor het hoogbegaafden onderwijs.”
Lees meer …
Is uw leeshonger nog niet gestild?
Neem dan zeker een kijkje verder op onze website voor meer info over UHB kleuters en meer artikels …