“We vonden een briefje in haar boekentas: ‘Ik wil méér leren’.”

Pippa Wevers (6) start op 1 september tussen 9-jarigen in het vierde leerjaar. Vorig schooljaar zat ze al twee jaar voor op leeftijdsgenootjes, en nu gaat ze nog een jaartje versnellen.

Amper 3,5 jaar was Pippa toen ze al wat kon lezen en rekenen. “Zichzelf geleerd, door veel vragen te stellen over cijfers en letters”, vertelt mama Kim Kiekens. Leuk voor de ouders, tot hun een-haantje-de-voorste een aantal dingen die ze goed kon, niet meer alleen wou doen. Zoals zelfstandig eten of alleen slapen. Volgens de huisarts was dit een noodkreet waarmee Pippa aangaf dat ze zich verveelde in de klas.

Dus mocht ze in januari 2020 meteen naar de tweede kleuterklas. Kim: “Ook daar ontwikkelde ze sneller dan de andere kindjes. Het was een graadsklas, en Pippa sloot beter aan bij de kinderen van de derde kleuterklas. De kleuters in de tweede noemde ze ‘de kleine kinderen’, al was zij een jaar jonger. Die kindjes konden namelijk nog niet allemaal hun veters binden of hadden een minder uitgebreide woordenschat.”

Voor ouders én school was het logisch dat Pippa in september 2020 mee opschoof naar het eerste leerjaar, al was ze toen amper vier. “Vijf jaar was nog de minimumleeftijd om te starten in het basisonderwijs (een grens die nu door Ben Weyts is geschrapt, red.). De school loste dat op door Pippa in te schrijven in de derde kleuterklas terwijl ze in het eerste zat”, vervolgt haar mama.

Kan ik mijn geboorteda­tum niet laten aanpassen?, vroeg Pippa onlangs, toen ze had gehoord dat je je naam kan veranderen.Mamma Kim

In het tweede leerjaar ging het voor Pippa weer niet genoeg vooruit. “In haar boekentas vonden we briefjes: ‘Het is hier saai’. Toen we haar daar op aanspraken zei ze: ‘Ik wil naar school om te leren maar als ik daar ben, wil ik naar huis want ik leer te weinig. Ik wil méér leren.’ Als ze nu zou starten in het derde, zou ze zeker voor wiskunde uitbreidingsoefeningen moeten krijgen. Maar Pippa wil liefst les volgen met de andere kinderen, in plaats van veel apart te zitten. Dus gaat ze naar het vierde leerjaar. Haar school in Heverlee stapte vorig jaar in een project om beter te leren omgaan met cognitief sterk functionerende leerlingen en staat er voor open.”

En hoe Pippa zich voelt tussen de grote kinderen? “Ze is kleiner maar voelt zich niet jonger. Kan ik mijn geboortedatum niet laten aanpassen?, vroeg ze onlangs, toen ze had gehoord dat je je naam kan veranderen. Ze is erg gedreven, zoals topsporters. Maar niet op alles is ze zoveel vooruit, wat de sprong toch spannend maakt. Zo weent ze nog sneller dan negenjarigen en fijnmotorisch loopt ze niet zo voorop. Schrijven gaat wat trager. Goed dat ze ook iets ervaart dat moeilijker gaat.”

Bron: Het Laatste Nieuws

Door admin